top of page

Financiële markten in 2015 - hoger? lager? © Robert van Beek www.behaviorgap.eu


Het is interessant om te zien dat beleggers opeens blindelings volgen of soms bijna in shock en verdwaasd achterblijven als de markten doen, wat ze doen. Markten bewegen niet volgens een langzame en zekere diagonale lijn opwaarts. Markten bewegen, (soms heftig) op en neer, van links naar rechts... gewoon alle kanten op.

En, zoals tarotkaartenleggers, zijn er investeerders, en goeroe's die in een gebeurtenis een voorteken zien, of proberen te voorspellen wat er mogelijk gaat gebeuren. Maar het blijft verbazen, waarom zijn beleggers altijd zo verrast? We weten allemaal dat markten, gewoon omdat het markten zijn van vraag en aanbod, bewegen zoals markten ook moeten bewegen. En waarom zou een markt, jou waarschuwingen geven?

Natuurlijk, marktbewegingen zorgen voor leuke koppen in de media. En dan wordt er door verschillende media maar al te graag beroep gedaan op experten om voorspellingen te doen, hun verwachtingen uit te spreken. De glazen bol weer boven te halen...

Maar in feite komt het er simpelweg gewoon op neer: De markt gaat naar beneden tenzij de markt niet naar beneden gaat. En gaat de markt omhoog, dan is deze niet omlaag gegaan. Tenzij de markt later omlaag gaat, en dat gebeurt als de markt niet omhoog gaat.

Voorspellingen en verwachtingen zijn nu eenmaal niet meer weg te denken bij beleggen. Soms hebben de wijze experten gelijk. In ieder geval heel sporadisch of tijdelijk! Deze ruis (zoals ik voorspellingen wel vaker noem) overstemt vaak alle goede financiële beslissingen die ons beter (zouden moeten) maken. Het is zo verleidelijk (en voor sommige beleggers op feestjes heel interessant) om voorspellingen te volgen en de gouden tips weten en deze kunnen vertellen. Maar het zijn juist deze beleggingsopportuniteiten, tips en gouden kansen, die een gevaar vormen voor veel beleggers.

Gelukkig hebben we een keuze! Denk iedere keer goed na over de verschillende opties die je hebt. En of de tips, verwachtingen en opportuniteiten echt wel passen bij jou, je beleggingsportefeuille en belangrijker nog, welke potentiele gevolgen en consequenties zijn er, als ze NIET uitkomen.

Je hebt bepaalde keuzes gemaakt bij je beleggingen. Deze keuzes ondersteunen je doelstellingen. Je hoeft echt niet elk moment van de dag op zoek te gaan naar signalen of nieuwe opportuniteiten die op je pad komen en die je elke dag weer doen twijfelen. Want beleggingsopportuniteiten zijn er elke dag. En signalen van wat de markten wel of niet of misschien zouden kunnen doen, nog wel meer!

En natuurlijk, het is WEL belangrijk dat je je beleggingsplan bijstuurt, Rebalancing, wanneer nodig! Maar ook dat hoeft niet elke dag te gebeuren. Waarschijnlijk 1 of 2 keer per jaar. Je zal merken dat dit alleen al rust geeft in je hoofd en in je leven. En je gelukkiger maakt. Tenzij je een daghandelaar bent, wat voor sommigen onder ons een heel actief en leuke soms attractieve bezigheid kan zijn. Maar zeg nu eerlijk, wil jij je de hele dag bezighouden met je beleggingen en de honderden signalen, nieuwsberichten, kansen en bedreigingen die dan op je af komen?

Hebt u ook een voorkeur voor de langere termijn?

Is voor u investeren een beleggen ook een marathon in plaats van een sprint?

Neem dan vrijblijvend contact !

1025_Fortuin.jpg

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page