top of page

Schenking als compensatie? (17/07/2023)


Een gift om een familielid, buur, ... te 'compenseren' voor hulp, is dat steeds een schenking?

We krijgen regelmatig de vraag van klanten en contacten: ik zou aan mijn ene zoon of dochter graag wat extra geven omdat hij/zij mij de afgelopen periode goed heeft geholpen met verplaatsingen, werken aan de woning enz., dus als bedanking voor bepaalde prestaties. De andere broers en/of zussen hebben daarmee geen probleem, wel integendeel.

Is dat dan een 'echte schenking'?


Inderdaad, hoewel het de bedoeling is om de zoon of dochter in feite te vergoeden/compenseren voor extra inspanningen, is dit een echte schenking, zowel voor het burgerlijk recht als voor het fiscaal recht!

Dit betekent o.a. dat:

  • andere kinderen en de langstlevende echtgenoot kunnen de inkorting vragen als hun reserve wordt aangetast (te bepalen op moment van overlijden);

  • bij overlijden binnen de zogenaamde verdachte periode (binnen 3 jaar in Vlaanderen en Brussel en binnen 5 jaar in Wallonië) deze schenking moet worden aangegeven en kan worden belast met successierechten.

Tip 1: voor kleinere bedragen speelt dit minder.


Tip 2: bij grotere bedragen is het aangewezen de schenking te registreren of u in te dekken voor het risico van overlijden binnen 3 resp. 5 jaar.


Contacteer ons voor verdere informatie


 

Als financieel planners en adviseurs staan wij klaar om samen met u te werken voor uw vermogen en nalatenschap, en met inzet van onze juridische, financiële en fiscale expertise.

Maak u geen zorgen over uw nalatenschap, maar maak er samen met ons werk van !


Neem contact voor meer informatie.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page