top of page

Banken houden enkel flagship stores en pop-ups over | studie Locatus (met dank aan FinanceLab)


"Een paar weken geleden schreven wij (FinanceLab, nvdr) dat Zichem, het dorp van de Witte, geen enkel bankkantoor en ook geen enkele bankautomaat meer heeft. Dat is opmerkelijk omdat het plaatsje toch wel wat toeristen aantrekt. Het illustreert echter perfect dat de banken, onder druk van online bankieren en mobiel bankieren, hun kantorennetwerk versneld afbouwen. In Nederland maakte het onderzoeksbureau Locatus een studie over de toekomst van bankkantoren in opdracht van het Financieele Dagblad (FD). Volgens Locatus zal het traditionele bankkantoor in de dorpen en steden volledig verdwijnen. De financiële instellingen zullen slechts een dertigtal vestigingen behouden en die krijgen een compleet andere invulling. Het zullen een soort van flagship stores worden waar merkbeleving voorop staat. Volgens Gerard Zandbergen, directeur van Locatus, zullen banken ook uitpakken met pop-up stores. Die zullen tijdelijk geopend worden op plaatsen waar veel volk samenkomt. Bij ons experimenteert Hello Bank nu al met het pop-up fenomeen. De mobiele bank uit de groep BNP Paribas had eerder al een pop-up in Brussel en Antwerpen en plant er nu eentje in Luik. In die steden groeit Hello Bank het snelst. Uit onderzoek van Locatus bleek dat in de periode 2004-2014 bij ABN Amro (en Fortis), ING, Rabobank en SNS Reaal 1501 bankfilialen verdwenen. Dat betekent dat 1 op 2 kantoren gesloten werd. Rabobank en ABN Amro hebben aangekondigd dat ze nog verder willen schrappen in het kantorenbestand. De Rabobank wil in 2016 op ongeveer 400 filialen uitkomen, nu zijn dat er 566. Dat is nog slechts een derde van het aantal vestigingen dat de bank tien jaar geleden had. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat al meer dan 80% van de Nederlanders bankzaken via de computer doet. Uitkeringsorganisatie UWV berekende dat de digitalisering in de financiële sector al 38.000 banen kostte tussen 2007 en 2013. Volgens UWV verdwijnen er de komende vijf jaar nog eens 15.000 arbeidsplaatsen in de sector." Persoonlijke noot: in een almaar complexere wereld, waar nabijheid van en contact met een vertrouwenspersoon stilaan een luxe wordt, kiezen wij resoluut voor een andere benadering. Wij zullen niet zo rendabel zijn als de grote jongens, maar dat hoeft ook niet, zolang wij een gezonde onderneming zijn met goede cliënten, kunnen wij het verschil blijven maken, en tegen de stroom ingaan.

_47057486_closed.jpg


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page