top of page

Computermodellen vs de belegger © Edward Loef © Financieel Dagblad


De computer heeft de mens veel comfort gebracht en is een niet meer weg te denken hulpmiddel in ons leven. Sterker nog, de computer beheerst in toenemende mate ons leven en onze handelingen. Met als gevolg dat we steeds minder goed kritisch nadenken over bijvoorbeeld beleggingsbeslissingen.

Het oude ambacht van de fundamentele beleggingsanalyses voegt volgens Burton Malkiel, bekend van het boek A Random Walk down Wall Street uit 1973, weinig waarde meer toe: voordat het researchrapport gepubliceerd wordt, is de informatie al verdisconteerd in de markt.

Het boek bevestigt impliciet het advies uit 1900 van Charles Dow dat de belegger zich beter kan concentreren op de ontwikkeling van de indices. Volgens Wikipedia zou in 2009 al 60% tot 73% van de aandelenhandel in de VS tot stand komen door ‘high frequency trading’. Supersnelle computers voeren in fracties van seconden miljoenen koop- en verkooporders uit op basis van algoritmen, waarvan particuliere belegger én de hoogopgeleide beleggingsadviseur of vermogensbeheerder geen benul hebben waarom en hoe deze transacties worden uitgevoerd.

Wetenschappers beweren dat de koersvorming hierdoor nog efficiënter wordt.

Klopt dit, dan wordt het voor de vermogensbeheerders nog een grote uitdaging om zich consistent jaar in, jaar uit met behulp van computermodellen positief te onderscheiden. Immers, zelfdenkende computers leiden ertoe dat vroeg of laat de statistische voordelen van specifieke tradingformules verloren gaan of (tijdelijk) niet meer optimaal functioneren. En dat dwingt tot kritisch nadenken over strategische keuzes en bereidheid tot aanpassingen.

Voor het vertrouwen onder beleggers is van belang dat ook zij de trend en de gevolgen van de automatisering van transacties beter begrijpen. Het alternatief is zelf proberen de dagelijkse fluctuaties beter te beheersen.

roc1d090115.gif

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page