top of page

Beleggersprofiel aanpassen?


Nu de ECB (Europese Centrale Bank) haar bazooka bovengehaald heeft, is de verleiding groot om meer in aandelen te beleggen. Doet u er goed aan om uw risicoprofiel nu aan te passen? Of hoeft u dat helemaal niet aan te passen?

Risicoprofiel. Wat een gepast risicoprofiel is, hangt onder meer af van uw leeftijd, de omvang van uw vermogen, de mate waarin u met schommelingen in de waarde van uw portefeuille kunt leven, uw beleggingsdoelstellingen, uw financiële draagkracht, uw kennis en ervaring, enz.

Anders gezegd, het wordt bepaald door elementen die strikt persoonlijk voor u van toepassing zijn. Nu de rente mede omwille van de liquiditeitsinjectie door de ECB verder daalt, is de verleiding groot om toch wat meer risico te nemen...?

Alternatieven. Bent u een defensieve belegger, hoeft u niet meteen fors meer aandelen in portefeuille te nemen. Obligaties in vreemde valuta of met hoger rendement (mits goede spreiding), beursgenoteerd vastgoed, ... kunt u in zekere mate als een alternatief voor vastrentende beleggingen in euro aanzien. Als defensieve belegger nu voluit voor aandelen gaan omdat ‘er toch geen alternatief is’, is geen goed idee als dat niet overeenstemt met uw risicoprofiel. U moet altijd voorrang geven aan uw risicoprofiel, en op basis daarvan beslissing nemen, tenzij u uitdrukkelijk aangeeft hiervan af te willen wijken.

Aanpassen? De gewijzigde marktomstandigheden zijn natuurlijk wel een goed moment om eens na te denken over uw risicoprofiel; is het uiteindelijk toch niet wat te defensief?

De meeste financiële instellingen hanteren vijf of zes profielen. Bij Highfield Insurance Services, onafhankelijk makelaar in beleggingsverzekeringen, baseren wij ons op drie profielen: defensief, neutraal en dynamisch, en binnen defensief en dynamisch zijn er nog twee mogelijkheden, waardoor we in totaal 5 profielen hebben.

Bovendien werken we met een uitgebreide selectie van fondsen (meer dan 250) vanaf een instapdrempel van € 10.000, die het risico op niveau van de portefeuille sowieso al beperkter maken. Uiteraard wordt een selectie steeds uitgewerkt op uw maat, uw wensen en persoonlijk opgevolgd.

Werken op niveau van fondsenselectie. U zou bijvoorbeeld enkele meer dynamische fondsen in de selectie kunnen opnemen, zodoende hebt u meer blootstelling aan de beurzen, zonder direct (veel) risicovoller te investeren. Er is immers de spreiding binnen de fondsen, en wij raden aan momenteel ook flexibele fondsen te nemen, die voldoende soepel kunnen reageren op beursschommelingen. U blijft dan ook doorgaans binnen uw risicoprofiel.

Toch profiel zelf aanpassen. Als dat een bewuste keuze is, dan kunt u eventueel uw profiel met maximaal een stap verhogen. U zult wel een afspraak moeten maken om één en ander op papier te zetten. Een telefoontje volstaat niet.

Besluit: Er zijn momenteel weinig interessante alternatieven voor aandelen. Toch laten defensieve beleggers zich daardoor het best niet meeslepen. Nagaan of uw risicoprofiel nog overeenstemt met uw behoeften is wel zinvol. Beperk een eventuele verhoging tot één stap. Wij zijn eerder voorstander van een wijziging in keuze van fondsen, waarbij een wijziging van profiel niet meteen aan de orde is.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page