top of page

Lage rentevoeten genereren momentum voor unit-linked producten


Lage rentevoeten genereren momentum voor unit-linked producten

Terwijl de verzekeraars en regulatoren zich in heel Europa, en in het bijzonder in Frankrijk, al geruime tijd zorgen maken over zowel de impact van de lage rentevoeten op de solvabiliteit van ondernemingen, en de toekomst van levensverzekeringsproducten met gewaarborgde rente, lijkt er beterschap in zicht, doordat de beleggers in plaats daarvan voor unit-linked producten beginnen te kiezen.

Unit-linked producten... zijn interessant voor beleggers door de flexibiliteit die zij bieden in termen van diversificatie van vermogenscategorieën, thema's en geografische regio's, die bijzonder belangrijk zijn op momenten waarop de vastrentende rendementen in de meeste markten op de bodem zitten, en door de mogelijkheid die zij bieden om toegang te verkrijgen tot een breed scala van specialisten in vermogensbeheer. Maar zij passen ook heel goed bij de focus van de overheid om beleggingen van particuliere spaarders te laten doorstromen naar de ‘reële economie’.

Het aandeel van unit-linked producten is bij levensverzekeringsmaatschappijen op de Franse markt al meer dan een jaar gestaag aan het groeien, terwijl het aandeel van gewaarborgde producten aan het dalen is. Globaal zijn levensverzekeringen op de markt sterk aan het groeien, doordat levensverzekeringspolissen hun positie in het land consolideren als de favoriete vorm van sparen en beleggen bij particulieren, maar ook als kernoplossing in vermogensbeheerplannen.

De populariteit van de traditionele spaarproducten, van gewaarborgde levensverzekeringspolissen tot populaire spaarrekeningen, is sinds de schok op de financiële markten van 2007-09 aan het dalen, doordat de centrale banken in de rente snoeien - en blijven snoeien. Er wordt al jaren een herleving beloofd, maar de beleidsmakers zijn ervoor beducht dat ze een ontluikend economisch herstel in de kiem zouden smoren, en doordat de inflatie eveneens op historische lage niveaus blijft zitten, rust er weinig druk op hen om actie te ondernemen.

Ondertussen zijn de opverende (zij het bij wijlen volatiele) aandelenmarkten steeds aantrekkelijker geworden voor beleggers die al jaren amper rendement halen uit hun obligaties en deposito's. Meer vermogende beleggers willen graag van de grotere flexibiliteit profiteren om de vermogenscategorieën in hun portefeuilles te diversifiëren, iets waarvoor unit-linked producten bijzonder goed geschikt zijn. En de tendens is niet ongewenst door regeringen die zich afvragen hoe ze de traditionele pensioenen in de toekomst nog zullen kunnen financieren en die graag zien dat particulieren zelf een groter deel van de lasten van pensioensparen op zich nemen.

Copyright Private Estate Life - september 2015

Meer info? mailen naar info@highfieldinsurance.be en bellen naar 016.98.05.2314 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page