top of page

Principes voor succesvol beleggen op langere termijn (III) - Welke valkuilen vermijden?


De spaarrente is extreem laag in België en op korte termijn zal deze waarschijnlijk niet snel stijgen. Niet gek dus dat steeds meer mensen overwegen andere mogelijkheden te bekijken.

Toch moeten potentiële beleggers beseffen dat beleggen wel gepaard gaat met risico's en valkuilen.

Hou daarom rekening met de volgende 5 uitgangspunten om risico's aanzienlijk te kunnen beperken.

1. Begrijp waarin u belegt.

Voordat u begint met beleggen moet u begrijpen wat u doet.

Daarnaast moet u begrijpen waarom uw beleggingen meer waard zouden worden, maar ook wat er mis kan gaan. Laat u informeren door een vermogensbeheerder, of ga zelf op zoek naar informatie, maar let op met zonder meer in te gaan op aanbiedingen op internet. Zo komt u niet snel voor negatieve verrassingen te staan.

Tip 1: vraag steeds naar essentiële informatie (in veel gevallen wordt er een KID voorzien), zodat u op enkele pagina's A4 een overzicht hebt.

Tip 2: indien u een beroep wenst te doen op andere partijen dan Highfield: vraag ook naar vergunningen, erkenningen, neem contact op met de FSMA als u twijfels hebt, en informeer u bij bestaande klanten.

Tip 3: laat u niet zonder meer leiden door namen van beleggingen, zoals bijvoorbeeld Security voor een fonds dat in werkelijkheid geen kapitaalgarantie of -bescherming voorziet, maar gericht is op investeringen in de beveiligingssector. Vraag duidelijkheid over de karakteristieken, en ga niet af op marketing alleen.

2. Schakel emoties uit.

Veel (beginnende) beleggers laten rendement liggen, omdat zij zich laten leiden door emoties. Bekende voorbeelden zijn het te lang aanhouden van verliesgevende beleggingen in de hoop dat het toch nog goed komt. Ook hebben veel actieve beleggers de neiging om hogere risico's te nemen of meer te handelen om verliezen snel goed te maken.

Tip: baseer u steeds op uw investerings- en risicoprofiel en toets daarmee uw verdere beslissingen af. Ga niet blindelings verder op "de winnaars van vandaag", want deze kunnen de verliezers van morgen zijn. U kunt steeds vrijblijvend contact opnemen met Highfield hiervoor.

3. Beleg voor de langere termijn.

Beleggen doe je voor de lange termijn. Het is dan ook onverstandig om voor één of twee jaar te beleggen.

Tip: Wilt u zeer snel over uw geld kunnen beschikken, zijn er andere instrumenten, zoals de tak26 oplossingen.

De kans dat er door toenemende volatiliteit waardedaling is, bestaat altijd. Ook geeft dit vaak stress, in de zin van "Moet ik niet verkopen?". Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: hoe langer u belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.

Tip: plan regelmatig een bespreking in met uw adviseur, bijvoorbeeld om de drie maanden, en hou rekening met principes over succesvol beleggen die we eerder hebben toegelicht (bijvoorbeeld rebalancing, spreiding en diversificatie) niet uit het oog. Highfield is voorstander van regelmatig overleg, op basis van een strategie, en niet ineens investeren in de aanbieding van de week of van de maand.

4. Hou een financiële buffer aan.

Het is altijd verstandig om een financiële buffer aan te houden. Stel dat de wasmachine het begeeft, de CV-ketel vervangen moet worden of uw auto dringend moet worden gerepareerd.

Tip: we kunnen samen met u vrijblijvend uw financiële buffer bepalen, en ook een instrument voorzien om deze buffer echt te beschermen, bijvoorbeeld tegen schuldeisers, familie, ...!

5. Ken en accepteer risico's.

Zonder risico te accepteren kunt u geen extra rendement behalen wordt er gezegd: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico en vice versa.

Denk ook anders over risico's: met uw geld op uw spaarrekening kent u uw risico, want u weet wat u verliest: de inflatie van 2%, of met een voorbeeld: uw 100 euro vandaag is er volgend jaar 98 waard.

Met beleggen is dit minder zeker, het kan meer zijn, maar er is ook een veel grotere kans om de inflatie meer dan goed te maken, en uw koopkracht te behouden.

Bepaal vooraf hoeveel risico u wilt en kunt nemen en accepteer de beweeglijkheid van de markten.

Tip: Highfield probeert altijd de risico's te optimaliseren, door binnen uw profiel toch meer rendement per genomen risico te voorzien.

Aarzel niet ons te contacteren voor verdere info !

28 weergaven0 opmerkingen
bottom of page